Rumah Kalis Air Rumah Aman.

Bayangkan, apabila hujan , anda perhatikan bunyi menitis memukul bahagian dalam plaster siling  anda. Dari semasa ke semasa, dinding dan siling mula bertukar coklat dan cat mula gelembung. Itulah apa yang berlaku apabila salutan kalis air rumah anda telah rosak.

Salutan kalis air menghalang air daripada meresap ke permukaan rumah anda dan menyebabkan masalah utama seperti pertumbuhan kulat dan kerosakan pada harta anda.

Bagaimana untuk mengetahui jika kalis air diperlukan

Tanda yang paling jelas ialah apabila siling anda mula menitis semasa ribut dan hujan. Selepas itu, akan ada bau hapak dan berkulat atau tompok berwarna merah di dinding atau lantai di mana kebocoran berlaku. 

Berikut adalah lima kaedah yang paling biasa kalis air bumbung dan lantai anda:

  1. Simen kalis air

Teknik ini menggunakan simen untuk mewujudkan lapisan kalis air yang kukuh. Simen ini bercampur dengan bahan tambahan akrilik untuk membuatkan ia lebih kukuh,tahan lama, kemudian digunakan sebagai lapisan tebal dan dibiarkan kering dan keras.

Ia tidak akan kembang atau kontrak di bawah pendedahan haba. Teknik ini biasanya digunakan dalam interior rumah, contoh; bilik mandi anda sebelum jubin diletakkan.

2. Salutan Kalis Air Elastomeric 

Dalam elastomeric, cecair getah khas digunakan. Selepas meletakkan beberapa lapisan kot, ia menyembuhkan ke dalam membran kalis air getah yang telah pun nipis.

Tidak seperti simen, lapisan ini elastik. Ini adalah penting apabila digunakan sebagai kalis air bahagian luaran, kerana ia boleh bertahan sehingga 280% dalam cahaya matahari yang panas.

Cecair ini boleh ditampal, digantung atau disembur. Kaedah ini paling sesuai untuk bumbung.

3. Salutan Kalis Air Bitumen  

Bitumen digunakan untuk membina jalan, tetapi ia juga boleh digunakan  sebagai salutan kalis air. Bitumen juga dikenali sebagai asfalt, ia fleksibel disebabkan oleh polimer gred dan bantuan serat.

Cecair hitam ini biasanya digunakan seperti cat, dan di aplikasikan diatas permukaan. Oleh kerana ia mengandungi bahan berasaskan bitumen, ia tidak sesuai untuk pendedahan cahaya matahari kerana ia akan rapuh di bawah haba.

Jadi, jika digunakan di atas bumbung, ia perlu diliputi oleh lapisan perlindungan lain seperti simen.

4. Membran Kalis Air Bitumen

Membran kalis air ini datang dalam helaian akan diletakkan ke permukaan. Ia paling sesuai untuk bumbung rendah-ceralik kerana keberkesanannya.

Membran Kalis Air ini datang dalam dua jenis; Bakar atau pelekat.

Membran bakar digunakan dengan pembakar dan dibakar apabila mereka sedang dilekat, manakala yang pelekat akan dengan sendirinya melekat pada permukaan.

Walau bagaimanapun, mereka yang menggunakan pelekat cenderung untuk mempunyai jangka hayat yang lebih pendek kerana ia akan haus dari masa ke semasa.

  1. Membran Cecair Poliuretana

Kaedah terakhir juga kaedah yang paling mahal, dan digunakan terutamanya pada bumbung rata. Ia adalah bentuk yang paling mudah kalis air yang merupakan cecair dan dapat menahan pendedahan elemen. 

Walau bagaimanapun, poliuretana adalah sensitif kepada kandungan lembapan. Permukaan struktur hendaklah dinilai dengan teliti sebelum digunakan untuk memastikan ia tidak menyebabkan kerosakan dalam jangka masa panjang.

Secara keseluruhannya, ia menyediakan kekemasan yang anggun dan tahan lama daripada standard biasa.

Berapa kos untuk kalis air bumbung atau lantai anda?

Kos kalis air tidak terhad kepada kos bahan sahaja. Kontraktor kalis air yang profesional perlu melakukan pemeriksaan terperinci untuk melihat jika terdapat keperluan untuk apa-apa kerja penyediaan.

Sesetengah permukaan mungkin memerlukan pembersihan sebelum mula kerja kalis air, atau, jika permukaan tidak sekata, ia mungkin perlu diratakan.

Bagi rumah teres biasa di Malaysia, penyediaan boleh berkisar antara RM500 hingga RM2, 000 bergantung kepada syarat. Harga akhir akan bergantung kepada bahan kalis air yang digunakan.

Bolehkah anda melakukan kalis air sendiri?

Jika sumber kebocoran mudah dikesan, maka anda boleh dengan sendirinya cuba untuk DIY kalis air bumbung  anda.

Tetapi, apabila bumbung bocor ke dalam siling anda, ia boleh menjadi amat sukar untuk mengesan sumber kebocoran. Anda mungkin perlu memanjat bumbung anda atau ke loteng anda untuk menyiasat.

Dalam kes ini, membaiki kebocoran boleh menjadi satu tugas yang kompleks yang memerlukan penilaian pakar dan pelaksanaan berhati-hati untuk mengelakkan masalah daripada semakin meningkat.

Berapa lamakah salutan kalis air boleh bertahan?

Kalis air cenderung untuk bertahan dari 5 hingga 10 tahun secara purata. Bersimen, elastomeric, cecair emulsion dan lapisan bitumen boleh bertahan selama kira-kira lima tahun. Membran bitumen dan poliuretana boleh bertahan sehingga 10 tahun, bergantung kepada faktor seperti cuaca, penggunaan dan sebagainya.