Industri Perhotelan mula menggulung Tikar

Malaysia -Dalam keadaan ekonomi negara yang gawat, perniagaannya merosot, industri perhotelan di Malaysia akhirnya terpaksa gulung tikar. Hal ini disebabkan oleh pandemik coronavirus yang terus merebak dan perintah kawalan pergerakan yang berpanjangan (MCO). 

Walaupun Perkhidmatan Hotel adalah sebahagian daripada Perkhidmatan penting yang dibenarkan untuk beroperasi semasa pesanan kawalan pergerakan (MCO), Hotel kini adalah dilarang daripada menerima tetamu baru, dan mereka hanya boleh menyediakan perkhidmatan kepada tetamu yang telah mendaftar masuk ke hotel sebelum 18 Mac.

Melalui pencarian kami, kami mendapat berita sekurang-kurangnya tiga Hotel di Pulau Pinang: Jazz Hotel, Hotel Peniaga dan Jerejak Island Resort-bersama-sama dengan Kinta Riverfront Hotel & Suites di Ipoh, Perak, telah mengumumkan bahawa mereka akan menggulung minggu ini. Tambahan lagi pada 29, April 2020, Hotel lima bintang, G Club Hotel yang terletak berdekatan dengan KLCC bersama menyertai senarai hotel yang juga mengumumkan penutupan selepas sedekad operasi

Para pekerja telah dimaklumkan bahawa pakej pampasan akan diberi kepada mereka, dengan hari kerja terakhir menjadi Khamis (April 30).

Kelihatan dari akhbar News Straits Times, kira-kira 15 peratus Hotel di Malaysia mungkin perlu menutup operasi mereka disebabkan oleh Covid-19 pandemik.

Persatuan Malaysia Hotel (MAH) Ketua Pegawai Eksekutif Yap Lip Seng berkata dapatan ini adalah berdasarkan kaji selidik yang dijalankan oleh Persatuan ini pada 16 April.

Selain daripada itu, 50 peratus daripada hotel ini memberi respons bahawa mereka sedang mempertimbangkan operasi yang telah berhenti dan 35 peratus daripada pengusaha hotel berkata, mereka akan menghentikan perniagaan mereka buat sementara waktu.

Hotel yang telah tidak beroperasi bukan saja kerana “musim” disebabkan oleh MCO dan wabak COVID-19 yang berlarutan. Ia juga disebabkan oleh “Oversupply” industri perhotelan di Malaysia. Banyak hotel yang kelihatan bersaing sesama sendiri dan cuba untuk mengekalkan semua pekerja sejak tahun lepas lagi. 

Kini, kami sudah pun menjejak ke bulan Ramadhan di mana sepatutnya industri perhotelan boleh menjana lebih banyak sumber kewangan dengan pakej berbuka puasa ataupun buffet yang disediakan oleh masing-masing tetapi ini mungkin sukar untuk dicapai pada tahun ini.

Terdapat juga hotel yang cuba untuk mengekalkan perniagaan mereka dengan membuat penghantaran makanan dari rumah ke rumah untuk juadah berbuka puasa.

Jika dengan MCO yang berpanjangkan kami mungkin akan melihat lagi 30 peratus hotel yang akan menggulung tikar lagi pada bulan May ini.

Sumber:
Hotels face RM3.3 bil loss in first half, possibly permanent closure for some
Vasantha Ganesan
The Edge Malaysia Weekly