Kerja Pembinaan Diteruskan bersama SOP

Kuala Lumpur:  Hanya kira-kira sembilan peratus atau 247 tapak pembinaan di seluruh Malaysia yang sudah kembali memulakan operasi, mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan kerajaan setakat ini apabila pantuan dibuat oleh Menteri Kanan Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof.

Terdapat lebih 80 peratus tapak pembinaan masih tidak beroperasi, dan 70 tapak pembinaan tidak mematuhi (SOP) yang ditetapkan telah diberi amaran dan hanya dua tapak diarahkan supaya tutup.

Sebuah membaikpulih “penyiasatan mendapati tapak pembinaan telah menjalankan aktiviti yang tidak dibenarkan yang melanggar seksyen 70 Akta Jalan, Parit dan Bangunan 1974, apabila mereka membina kuarters pekerja di kawasan sub-bawah tanah.

Dilihat juga kes terbaru tapak pembinaan di Jalan Ampang, telah diperintahkan untuk ditutup selama 30 hari kerana tidak mematuhi syarat perintah persetujuan pembangunan Kuala Lumpur City Hall (DBKL).

Datuk Nor Hisham Ahmad Dahlan berkata yang “Penyiasatan mendapati tapak pembinaan itu menjalankan aktiviti yang tidak dibenarkan yang melanggar seksyen 70 Akta Jalan, Parit dan Bangunan 1974 apabila mereka membina kuarters pekerja di kawasan tanah kecil.

Sebagai ringkas, SOP yang disediakan ialah pemaju yang teruskan pembinaan;

  1. Haruslah memenuhi surat dan dokumen yang diperlukan.
  2. Patuhi hari kerja yang ditetapkan mengikut negeri.
  3. Pekerja perlu disaring sebelum dibenarkan bekerja dan jika ada yang mempunyai simptom  perlu terus dibawa ke klinik dan tidak dibiarkan ke tapak pembinaan.
  4. Hanya Projek terpilih dibenarkan untuk teruskan kerja.
  5. Mengehadkan pelawat
  6. Pekerja yang pulang dari luar negara harus dikuarantin selama 14 hari dahulu.
  7. Setiap pekerja, pembekal, dan pelawat harus didaftar.

Untuk maklumat lebih lengkap anda boleh merujuk pada miti.gov.my

Sebagai peringatan untuk pemaju jika tidak mahu menanggung kerugian,sila patuhi SOP yang telah dikeluarkan kerana DBKL akan mengambil tindakan penguatkuasaan yang sewajarnya dan tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian yang ditanggung oleh pemaju.

Hanya 9 peratus tapak pembinaan patuh SOP

Berita Harian,

Oleh Hazwan Faisal Mohamad, Sabtu, 9 Mei 2020