Rumah RM500,000 kebawah menjadi fokus Pemaju

Rumah RM500,000 kebawah menjadi fokus Pemaju

Pemaju kini digalakkan memberi lebih fokus dalam membangunkan projek perumahan mampu milik berharga RM500,000 ke bawah, kata Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin. 

Namun, katanya, pemaju perlu “membersihkan” terlebih dahulu hartanah mereka yang tidak terjual ini, terutama yang mewah, kerana lebih daripada 80 peratus unit yang tidak berpenghuni berasal dari sektor premium.

Pihak kerajaan kini cuba mendorong pemaju untuk membersihkan stok (overhang) mereka dan, jika ada pembangunan untuk rumah baru, mereka disarankan untuk menumpukan perhatian pada rumah mampu milik yang berharga RM500,000 ke bawah kerana ada keperluan untuk pembeli.

Walaupun, fokus pemaju akan berada pada project rumah mampu milik, project premium masih juga diteruskan tanpa apa-apa sekatan.

Zuraida mengatakan kementerian juga berencana untuk berbincang dengan semua pemerintah negeri untuk meninjau harga dan syarat penjualan hartanah untuk pembeli asing agar unit overhang dijual, yang membantu merombak ekonomi di peringkat negeri dan persekutuan. 

Statistik sewa-menyewa untuk tahun lalu, tidak mengalami masalah kerana menyasarkan pembeli, seperti kakitangan kerajaan. 

Hal ini lebih sukar untuk sektor swasta, kerana lokasi mereka. Oleh itu, kerajaan agak fleksibel sekarang kerana pandemik COVID-19. Mereka membenarkan beberapa projek berubah dari lot komersial menjadi SoHo dan juga mengizinkan mereka membuat penyesuaian pada reka bentuk dan unit mereka untuk menyesuaikan diri dalam industri ini. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.