Hak sebagai Tuan Rumah Jika Penyewa Merosakkan kediaman

Hak sebagai Tuan Rumah Jika Penyewa Merosakkan kediaman

Di media sosial baru-baru ini, makin menular kes-kes penyewa kotor, tidak menjaga rumah sewa, merosakkan harta benda dan lain-lain. Sebagai seorang tuan murah, anda akan sentiasa risau dan fikir bagaimanalah kondisi rumah anda lagi-lagi lepas melihat foto-foto di facebook tentang kes-kes sebegini.

Di artikel ini, kami memberi cadangan dan apakah tindakan yang boleh diambil oleh tuan rumah keatas penyewa jika terdapat kes sebegini berlaku terhadap anda.

Sebagai permulaan, jika didapati penyewa bersalah atas kerosakkan tersebut, mereka harus bertanggungjawab atas kerosakkan tersebut.

Tetapi anda tidak perlu lagi menghubungi peguam anda, kerana ada beberapa perkara yang anda sendiri boleh lakukan untuk memastikan mereka membayar.

Sebelum kita bercakap mengenai perjanjian penyewaan, anda perlu tahu dimana di Malaysia, undang-undang khusus untuk tuan tanah dan penyewa tidak terkandung di mana-mana akta. 

Terdapat perbincangan untuk menggubal undang-undang tersebut pada tahun 2019, tetapi sehingga ke hari ini, masih tiada kemas kini lebih lanjut mengenai hal itu

Namun, ini tidak bermaksud bahawa tidak ada cara bagi tuan tanah dan penyewa untuk melindungi hak mereka. Sebenarnya, di beberapa bahagian undang-undang kontrak seperti Akta Pelepasan Spesifik 1950 dapat berfungsi sebagai hubungan tuan tanah dan penyewa. 

Perjanjian penyewaan biasa akan menyenaraikan tugas dan tanggung jawab kedua-dua pihak. Dalam perjanjian ini juga, akan ada klausa yang menyatakan bahawa penyewa bertanggung jawab untuk menjaga rumah dalam keadaan “baik”. Dengan kata lain, mereka mesti menjaga rumah anda dengan baik dan memastikan yang tidak rosak semasa mereka menyewa. 

Oleh itu, jika penyewa anda gagal mengurus rumah anda dengan baik, inilah klausa yang akan membuat mereka bertanggung jawab terhadapnya. Setelah anda mengesahkan bahawa kontrak anda mempunyai klausa ini dan anda memang boleh mengambil tindakan terhadap penyewa anda, perkara seterusnya yang perlu dilakukan adalah memeriksa sejauh mana kerosakannya.

Sekiranya kerosakan kecil, seperti tombol pintu yang rosak, prosesnya lebih mudah. Jika diingat kembali, anda pernah mengumpulkan wang cagaran dari penyewa anda pada awal penyewaan mereka ( “Safety Deposit”). Untuk kerosakan kecil, deposit keselamatan ini boleh digunakan untuk membayar sebarang pembaikan. 

Tetapi bagaimana jika anda mengetahui bahawa kerosakan itu sebenarnya sangat serius? seperti dinding terbakar? Dalam kes seperti ini, prosesnya lebih lama dan boleh melibatkan polis. 

Inilah yang perlu anda lakukan: 

 • Maklumkan kepada penyewa bahawa anda akan datang untuk pemeriksaan rasmi. 
 • Menentukan waktu dan tarikh disarankan 
 • Bawa seseorang bersama anda untuk pemeriksaan sebagai saksi, dan pastikan untuk mengambil gambar kerosakan sebagai bukti 
 • Buat senarai semua kerosakan yang anda lihat dan minta penyewa menandatanganinya. 
 • Mereka perlu mengakui secara rasmi bahawa mereka telah menyebabkan kerosakan. 
 • Anda kemudian perlu membuat laporan polis dengan semua bukti yang anda ada. 
 • Laporan diperlukan semasa kerosakan besar 
 • Dapatkan kontraktor untuk memberikan harga untuk pembaikan. 
 • Anda tidak dibenarkan mengubah suai dan menaikkan taraf bahagian yang rosak sekiranya anda mengharapkan penyewa anda membayarnya. Oleh itu, kembalikan kepada hanya apa yang biasa digunakan
 • Hantar “invoice” harga kepada penyewa anda sehingga dia mengetahui kos yang diperlukan. 
 • Sekiranya dia merasa terlalu tinggi, dia dibenarkan mendapatkan kontraktor sendiri dengan harga yang lebih murah, selagi kerja pembaikan dilakukan dengan betul. 

Anda boleh membayar terlebih dahulu dan meminta penyewa membayar balik, atau dia boleh membayarnya terlebih dahulu.

Sekiranya kerosakan itu sangat teruk sehingga rumah itu tidak dapat digunakan lagi sehingga ia dibaiki, anda juga boleh menuntut pampasan atas kehilangan sewa selama bulan-bulan tersebut.

Tetapi katakan bahawa penyewa anda enggan membayar satu sen pun, atau enggan menerima salahkan dari awal, sekiranya itu berlaku, anda berhak membawanya ke mahkamah.

Sekiranya penyewa anda enggan membayar kerosakan, tuan rumah berhak membawa mereka ke makahmah kerana melanggar kontrak. 

Bagi membuktikan pelanggaran kontrak, satu pihak dalam kontrak tersebut mestilah gagal mematuhi perjanjian mereka. Oleh itu, jika penyewa anda telah menandatangani perjanjian penyewaan yang berjanji untuk menjaga rumah dalam keadaan baik tetapi gagal melakukannya, mereka boleh bertanggung jawab untuk itu. 

Setelah anda mengemukakan kes, peguam akan mengirimkan surat saman kepada penyewa anda, dokumen yang akan memintanya untuk hadir di mahkamah. 

Jenis tulisan ini juga dihantar apabila seseorang berhutang dengan orang lain, seperti penyewa yang tidak mahu membayar ganti rugi. Walaupun penyewa anda tidak menjawab surat perintah itu, kes itu dapat berjalan tanpa dia dan mahkamah masih boleh memberikan penghakiman terhadapnya. 

Sekiranya anda berjaya membuktikan kes anda, penyewa anda bukan sahaja perlu membayar pembaikan, tetapi mereka juga perlu membayar pampasan yang berasingan kerana gagal mematuhi bahagian perjanjian mereka. 

Namun seperti yang kita semua tahu, jika kes dijalankan ke makahmah, ia boleh menjadi mahal dan proses ke pengadilan dapat memakan waktu yang lama. 

Oleh itu, kami sarankan anda cubalah dan membuat perjanjian dengan penyewa anda terlebih dahulu kecuali jika mereka benar-benar tidak mahu berganjak, dalam hal ini anda harus menghubungi peguam anda.

https://asklegal.my/p/tenant-destroy-damage-property-home-agreement-sue-malaysia?fbclid=IwAR0LTj5B3eX7rGrAzU6s2YGmzuprvtTeNXL6TorIAbDTqCX98ywYqI_QtFs

Leave a Reply

Your email address will not be published.