Landasan Baru ECRL Pulang Ke Pelan Lama.

Landasan Baru ECRL Pulang Ke Pelan Lama.

Terkini Projek ECRL yang akan tergendala buat sementara waktu akibat daripada peralihan semula ke 

Jalur Rel Pantai Timur (ECRL) kembali ke persimpangan barat-timur asalnya yang dicadangkan pada zaman pentadbiran Barisan Nasional (BN).

Penyesuaian semula dapat menambahkan sebanyak RM20 bilion kepada asalnya kos RM44 bilion

Selain daripada itu, penyelarasan semula, akan mempengaruhi 25% dari keseluruhan landasan ECRL sepanjang 640km

ECRL
ECRL ialah projek yang dicadangkan untuk menghubungkan landasan kereta api antara Kuala Lumpur ke Kota Bharu melalui Wilayah Ekonomi Pantai Timur iaitu PahangTerengganu dan Kelantan.

Apakah kebaikkan ECRL?

Kerjasama antara MRLSB dan Schol akan meningkatkan penglibatan kontraktor tempatan dalam pekerjaan awam ECRL hingga 40%.

Ia juga akan meningkatkan hubungan dua hala antara kedua-dua negara. Projek ini dijangka dapat menghasilkan pekerjaan bernilai MYR17.6bn ($ 4.2bn) semasa pembinaan. Ini akan meningkatkan usaha kecil dan menengah, serta meningkatkan permintaan perumahan, bekalan, dan transportasi di daerah-daerah di sepanjang Jalur Rel Pantai Timur. 

Bahagian Kuantan Port-ECRL-Pelabuhan Klang akan memendekkan masa perjalanan antara kedua-dua pelabuhan, sehingga menguntungkan perdagangan di rantau ini. 

Pengangkutan barang di sepanjang landasan kereta api Pantai Timur akan menyumbang 70% dari jumlah pendapatan yang dihasilkan oleh rangkaian kereta api, sementara 30% selebihnya akan didorong oleh pengangkutan penumpang.

Apa akan Jadi jika berbalik ke Pelan Lama?

Usaha kerajaan Selangor dalam mengejar Gombak Selangor Quartz Ridge (PKGS) sebagai tapak warisan dunia akan ditangguhkan sekiranya ECRL ditukar ke pelan lama. 

Sekiranya laluan lama dikembalikan, ini akan membawa kembali ruang lama terowong yang dilupakan dari Genting Sempah di Bentong, Pahang ke negeri Selangor, yang akan menelan belanja sekurang-kurangnya RM8 bilion lagi. 

Penyesuaian semula Bahagian C dari skop Putrajaya-Pelabuhan Klang sekarang ke ruang lama Gombak-Pelabuhan Klang asal akan menambah sekurang-kurangnya RM5 bilion kepada jumlah keseluruhan kos ECRL RM44 bilion semasa. 

Secara ratanya, nilai potensi kerja tambahan bernilai RM5 bilion, RM8 bilion dan RM20 bilion, jumlah kos ECRL semasa RM44 bilion boleh meningkat sebanyak 11.4% hingga RM49 bilion (minimum), 18.2% hingga RM52 bilion atau sebanyak 46% hingga RM64 bilion,

Apakah pandangan anda tentang Pelan ECRL beralih semula ke pelan lama? Berikan cadangan anda di ruang komen di bawah.

Leave a Reply

Your email address will not be published.